Kreuj własne smaki – Z Zieloną Budką możesz tworzyć własne desery na letnie upalne dni oraz na specjalne okazje. Pomożemy Ci w doskonaleniu umiejętności kulinarnych. Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie, począwszy od smakowitych deserów z lodów mlecznych po owocowe desery sorbetowe.

Pyszny deser to kompilacja dobrze dobranych smaków lodów oraz dodatków w postaci, owoców, czekolady, ciastek…

Jagodzianka z kruszonką


Składniki:
  • 2 kulki lodów (owoce leśne  lub  jagodowe Zielona Budka)
  • Mieszanka owoców leśnych mrożonych (rozmrożone i posłodzone)
  • Sos z białej czekolady z jogurtem (rozpuszczona biała czekolada wystudzona i połączona z jogurtem naturalnym)
  • Świeże owoce (malina , morwa)
  • Palone mleko (posypka zrobiona wcześniej z mleka w proszku i masła)

Palone mleko:

  • Mleko w proszku 120 g
  • Masło 82% 90 gr
  • Cukier puder 1 łyżeczka
  • Szczypta soli
  • Patelnia

Przygotowanie:

Kolejność ułożenia produktów zaczynając od spodu pucharka: 1. Mieszanka owoców leśnych, 2. Jogurt naturalny połączony z czekoladą, 3. Odrobina bitej śmietany aby położyć lody, 4. Lody,  5. Owoce do dekoracji, liście mięty, posypka palone mleko.

Jak przygotować palone mleko:
Na suchej patelni podgrzewamy mleko w proszku ciągle mieszając, gdy zacznie się karmelizować (zmianiać kolor) dodajemy cukier puder i masło ale małymi partiami. Podgrzewamy do momentu aż palone mleko będzie sypkie i suche . na koniec dodajemy sczyptę soli. Przechowujemy w pojemniczku w suchym miejscu

Pobierz »
Ta strona używa plików cookies w celu analizy ruchu w serwisie. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami Twojej przeglądarki internetowej. Więcej Akceptuj